Chippen & registreren hond en kat

In Nederland moeten alle honden verplicht gechipt zijn. Maar wist jij dat je ook verplicht bent jouw gekoppelde gegevens op de chip actueel te houden? Dit is wettelijk vastgelegd, maar ook belangrijk mocht jouw hond per ongeluk weglopen.

Voor katten is er nog geen landelijke chip- en registratieplicht, maar deze komt wel steeds vaker ter sprake. Een gechipte en geregistreerde kat heeft een grote kans om terug thuisgebracht te worden als hij vermist is en gevonden wordt. Zo wordt jouw kat geen zwerfkat.

Voor beide diersoorten is het chippen én correct registreren van de chip dus van groot belang.

Is jouw hond goed geregistreerd?

De eerste eigenaar van een hond is verplicht het dier te laten chippen en de registratie in orde te maken. Meestal gebeurt dit als pup bij de fokker. Wanneer een hond van eigenaar wisselt, ben je als baasje zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie van de chip op jouw naam en adres. Doe dit binnen twee weken na overname via een online databank.

Ook wanneer een hond niet van baasje wisselt, maar jouw gegevens wijzigen (bijvoorbeeld je telefoonnummer), moet je dit online aanpassen. Via www.chipnummer.nl kan je controleren waar en hoe jouw hond geregistreerd staat en of jouw gekoppelde gegevens nog kloppen. 

En hoe zit dat bij katten?

Het chippen van katten is in Nederland nog niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Voor een gechipte kat geldt voor de registratie hetzelfde als bij de hond, namelijk dat je zelf moet zorgen dat jouw gekoppelde gegevens online kloppen.

Mijn kat is niet gechipt 

Is jouw kat nog niet gechipt? Het is belangrijk dit alsnog te doen. Met een juist geregistreerde chip kan een verdwaalde kat altijd weer thuisgebracht worden. En voor een binnenkat, die per ongeluk buiten terechtkomt, is chippen ook belangrijk. Een binnenkat weet buiten de weg niet.

Wil je een afspraak maken om jouw hond of kat te laten chippen? 

Of twijfel je of de registratie wel goed is, of heb je andere vragen rondom het chippen en registreren van je huisdier? Neem dan contact op met een van onze paraveterinairen. Wij staan klaar voor jou en je huisdier!