Beste klant,

Door een storing in onze telefoon zijn onze wachttijden langer dan u van ons gewend bent. Onze welgemeende excuses hiervoor.
U kunt ons ook bereiken via: info@dierenkliniekijsselstein.nl, online een afspraak inplannen of via ons contactformulier een terugbelverzoek plaatsen. Bedankt voor uw begrip.

Team Dierenkliniek IJsselstein

Kat

Informatie over katten

Hieronder bieden wij u belangrijke informatie omtrent de kat en zijn verzorging. Deze informatie bestaat grotendeels uit richtlijnen. Omdat elk dier anders is, is het soms noodzakelijk van de richtlijnen af te wijken. Wij adviseren u graag persoonlijk wat voor uw kat het beste is. Bij vragen of twijfels kunt altijd contact met ons opnemen!

 • Artrose
 • Castratie/sterilisatie
 • Chippen
 • Gebitsverzorging
 • Parasieten
 • Vaccinaties
 • Vachtverzorging
 • Vakantie
 • Verzekering
 • Voeding

Artrose

Wat is artrose?

Artrose (osteoarthritis) is een veelvoorkomende aandoening, 90% van de katten boen 12 jaar lijdt aan artrose. Slijtage van het gewrichtskraakbeen treedt op, waardoor er pijn en bewegingsproblemen ontstaan.

Uw kat wordt stijver, springt niet graag meer op de bank en trekt zich terug. Soms kan uw kat agressief reageren bij het aaien omdat de aanraking pijn doet. Ook tijdens zo op het oog “goede dagen” blijft er steeds een bepaalde mate van pijn aanwezig (al kunnen katten dat goed camoufleren).

De aandoening doet zich bij katten van alle leeftijden voor, dus niet alleen bij oudere dieren!

Om soepel te bewegen is het bot bedekt met kraakbeen en er is gewrichtsvloeistof aanwezig welke als smeermiddel dient.

Bij het optreden van slijtage (artrose)wordt het gewrichtskraakbeen dunner en stugger en er is minder gewrichtsvocht aanwezig. Er is een ontsteking gaande in het gewricht. Door deze processen ontstaat een onregelmatig oppervlak en kunnen er botwoekeringen optreden.

Castratie/sterilisatie

Het is raadzaam een poes te laten steriliseren om op latere leeftijd gezondheidsproblemen te voorkomen. Wij adviseren om poezen te laten steriliseren vanaf zes maanden leeftijd. Katers kunnen ook vanaf zes maanden gecastreerd worden. Mocht u een jonge poes en jonge kater in huis hebben let dan op. Katers en poezen kunnen al geslachtsrijp zijn voor de leeftijd van zes maanden. Dit betekent dat de kater de poes ongewenst kan dekken.

Chippen

Het is aan te raden om uw kat te laten chippen. Dit kan bij ons op de praktijk. We zorgen er dan gelijk voor dat de chip van uw kat geregistreerd wordt. Mocht u uw kat kwijt raken om wat voor reden dan ook dan kan zij door middel van de chip weer veilig bij u thuis terecht komen.

Chippen van de kat

Het is ieders nachtmerrie: de kat is op avontuur gegaan en u hebt geen flauw idee waar hij of zij zou kunnen zijn. Wat nu?

Hoe gaat het chippen in zijn werk?

De chip zelf is ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Deze wordt door middel van een injectienaald ingebracht onder de huid in de streek van de hals of de schouders. Hier blijft de chip als het goed is de rest van uw kat zijn leven zitten. Soms verschuift de chip iets, maar meestal is dat niet verder dan twee centimeter van de plaats waar de chip ingebracht is.

Na het inbrengen van de chip zal onze dierenarts controleren of de chip ook daadwerkelijk zijn werk doet en zal met de chipreader de chip nog een keer scannen. Daarna kunt u bij onze assistente aan de balie uw kat laten registreren op uw naam en adresgegevens.

Wij krijgen vaak de vraag of het chippen van binnen katten ook verstandig is, aangezien die toch nooit buiten komen. Ons antwoord daarop is: Ja! Binnenkatten die stiekem naar buiten ontsnappen zijn juist vaak gedesoriënteerd en daarom ook belangrijk om te chippen!

Als uw kat toch onverhoopt op avontuur is en hij of zij wordt gevonden kan het asiel of de dierenambulance met de chipreader de chip aflezen. Het chipnummer kan dan ingevuld worden in een database. Zo komen we bij uw gegevens uit en kunnen we u op de hoogte stellen dat uw dier gevonden is.

Maar waarom is het niet verplicht om uw kat te chippen en de honden wel?

Katten zijn niet/minder populair bij malafide handel en misstanden in de fokkerij. Honden zijn dat echter wel. Ook is het stijgende aantal zwerfkatten een groot probleem. Katten die een tijdje op straat wonen zijn vaak al snel verwilderd. Als ze niet geholpen zijn kunnen ze zich snel en veel voortplanten. Het is dus ook belangrijk om uw huisdier tijdig te laten steriliseren of castreren. Voor verdere vragen kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.

Gebitsverzorging

Vanaf de leeftijd van ca. vier tot zeven maanden gaat de kat haar melkgebit wisselen voor een blijvend gebit. Zodra de kat haar blijvend gebit heeft is het verstandig dit goed te onderhouden. Wij adviseren om uw kat van kitten af aan te laten wennen aan het tanden poetsen. Poets alleen met speciale dierentandpasta en ‑tandenborstel. Nooit met mensen tandenpasta of tandenborstel.

Gebitsverzorging van de kat

Wist u dat het gebit van uw kat regelmatig verzorging nodig heeft? U kunt het vergelijken met de verzorging voor uw eigen gebit. Dat betekent dat als het gebit van uw kat niet de juiste verzorging krijgt er tandplak en tandsteen kan ontstaan en in een later stadium ook ontsteking van het tandvlees. Uiteindelijk kan bij een slecht onderhouden gebit zelfs schade ontstaan door bacteriën in verschillende belangrijke organen, zoals nieren, longen, lever en het hart.

Gelukkig kunt u door zelf het één en ander te doen een hoop narigheid voorkomen. Bijvoorbeeld tanden poetsen. Klik hier voor poetsinstructies!

Wat is tandplak?

Tandplak ontstaat heel simpel door voeding. De voeding laat een laagje achter op de tanden dat voor bacteriën een voedingsbodem is. Na een tijdje wordt het tandplak hard. Dit wordt tandsteen genoemd. Na verloop van tijd kan uw huisdier door de afbraakproducten van de bacteriën tandvleesontsteking krijgen en in een verder gevorderd stadium kan het tandvlees zeer gevoelig raken en komen de tandhalzen bloot te liggen. Uiteindelijk kan het zijn dat er gebitselementen los komen te zitten en verwijderd moeten worden.

Hoe herken je gebitsproblemen?

Uw kat kan uit zijn bek gaan ruiken. Wanneer er niet ingegrepen wordt, zal dit steeds erger worden.

U kunt een bruinige verkleuring op de tanden zien. Dit kan tandplak (zacht) of tandsteen (hard) zijn.

Het kan zijn dat uw kat door pijn minder goed of zelfs helemaal geen harde brokjes meer wil eten of ze in zijn geheel doorslikt.

Het tandvlees kan geïrriteerd of ontstoken en teruggetrokken zijn. Dit is ook erg pijnlijk voor het dier.

Voorkomen is beter dan genezen, wat kunt u zelf doen?

Gelukkig kunt u door zelf het één en ander te doen een hoop narigheid voorkomen.

U kunt dagelijks de tanden van uw kat poetsen. Het beste is om hier al op jongen leeftijd mee te starten het liefst van kitten af aan. Op latere leeftijd is het vaak lastiger om aan te leren. Het tanden poetsen van uw kat mag alleen met speciale voor huisdieren bestemde tandenborstels en tandpasta. Gebruik nooit tandpasta voor de mens. Hier zit fluor in en aangezien een hond niet zijn mond spoelt na het poetsen is dit slecht voor zijn maag. U kunt voor informatie over de juiste productie altijd contact met ons opnemen of even binnenlopen op de praktijk.

Er is een voeding met speciaal samengestelde brokken dat helpt tandsteen te voorkomen. Deze voeding heeft een soort poetsende werking wanneer uw kat de brok doorbijt. Een “normale” brok zou in meerdere stukjes vallen. Een brok speciaal om tandsteen te voorkomen wordt steeds gehalveerd. Uw hond moet dus meerdere keren kauwen om de brok klein te krijgen en te kunnen doorslikken. Nu zijn er altijd uitzonderingen die de brokjes altijd in één keer doorslikken, voor deze gevallen heeft deze voeding geen nut.

U kunt een supplement door het drinkwater van uw kat doen. Een soort mondwater. Deze helpt tandplak en tandsteen voorkomen en zorgt voor een frissere adem.

Er bestaat een product wat het gevormde tandsteen verweekt waardoor het afbrokkelt. Dit is een product op basis van zeewier. Er hoeft maar heel weinig van gegeven te worden.

Laat u altijd goed informeren door één van onze assistenten of dierenartsen voor u één van de bovenstaande producten gaat gebruiken. Niet alle katten mogen alle producten krijgen. Bijvoorbeeld katten die op een bepaald dieet staan of met bepaalden ziekten.

Gelukkig kunt u door zelf het één en ander te doen een hoop narigheid voorkomen. Bijvoorbeeld tanden poetsen. Klik hier voor poetsinstructies!

Parasieten

Katten kunnen last hebben van inwendige en uitwendige parasieten. Inwendige parasieten zitten in de organen van de kat, zoals maag, darm, lever, longen en spieren. Sommige parasieten komen vooral in het buitenland voor, waar het warmer is en waar de parasieten beter gedijen dan in het koude Nederland.

Wormen

Wormen die bij de kat voorkomen zijn lintwormen, spoelwormen, mijn- of haakwormen en de hartworm.

Spoelwormen
De spoelworm (ascaridia) komt bij bijna alle katten voor. Bijna ieder kitten komt ter wereld met een besmetting met spoelwormen. Besmetting kan van kat op kat plaatsvinden. Een vrouwelijke spoelworm kan per dag honderdduizenden eieren (totaal ruim 80 miljoen) produceren. Spoelwormen kunnen maximaal 10 cm lang worden. Spoelwormen leven in de dunne darm. Soms komen spoelwormen met ontlasting en braaksel naar buiten. Eitjes van spoelwormen komen met ontlasting naar buiten. Kittens kunnen door het drinken van melk van de poes ook besmet raken.

Haakwormen & zweepwormen
Haakwormen worden ook van kat tot kat overgebracht. Deze wormen komen in Nederland wat minder vaak voor dan spoelwormen. Zweepwormen worden ook van kat op kat overgebracht, de eitjes kunnen jarenlang in de omgeving overleven. Zweepwormen bevinden zich in het laatste gedeelte van het maagdarmkanaal.

Lintwormen
Lintwormen (Cestoda) worden in tegenstelling tot de eerder beschreven wormen niet van kat op kat overgedragen. Lintwormen hebben namelijk een indirecte levenscyclus, wat betekent dat deze parasiet een andere diersoort als "tussengastheer" nodig heeft. Besmetting vindt plaats wanneer de kat deze "tussengastheer" opeet (bv. muizen). Vooral vlooien zijn een belangrijke tussengastheer. Wanneer de kat besmet is vindt u meestal segmenten (klein en wit) van de lintworm onder de staart, in de omgeving en in de ontlasting.

Hartworm
Hartwormen (Dirofilaria) houden zich niet op in de darmen maar in de bloedvaten en vaak in de rechterhartkamer. Hartwomen zijn dodelijk als er geen preventieve maatregelen worden genomen. Hartwormen beschadigen hart, longen en lever. De larven van hartwormen worden door muggen overgedragen. Muggen zuigen bloed bij een besmette kat en worden zo besmet. Wanneer een andere kat gestoken wordt, dan raakt deze besmet. Hartwormen komen in Nederland niet voor, maar wel in het buitenland.

Uitwendige parasieten

Uitwendige parasieten zijn onder andere vlooien, luizen, teken en schurftmijt.

Vlooien
Vlooien zijn kleine, bruinzwarte insecten zonder vleugels. Het lichaam is zijdelings afgeplat. Vlooien kunnen enorm ver springen. Vlooien zuigen bloed en leggen eieren op allerlei plekken in huis. Uit de eieren komen witte larfjes. Vlooien kunnen niet goed tegen kou, maar eieren blijven in leven.

Luizen
Luizen zijn ook insecten zonder vleugels en met plat lichaam. Er zijn twee typen luizen, zuigende en bijtende. Bijtende luizen voeden zich met huidschilfers en bloed. Zuigende luizen zijn langer en leven alleen van bloed. Luizen worden overgedragen door direct contact van het ene dier met het andere.

Teken
Als teken zich vastbijten, zullen ze zich met hun kop ingraven in de huid. Volgezogen teken zien er uit als grijze bolletjes. Teken kunnen diverse ziekten overdragen. Vooral in wat warmere regio’s van Europa zijn veel teken besmet met ziekten.

Mijten
Er zijn verschillende soorten mijten. De meest voorkomende zijn sarcoptes, demodex (jonge honden schurft, oormijt (otodectes) en cheyletiella.

 • Sarcoptes: Sarcoptes mijten maken gangetjes in de huid. Slechts een paar mijten kunnen al heftige jeuk geven, ze zijn dan ook lastig te vinden als er een afkrabsel gemaakt wordt. Katten kunnen kale plekken hebben aan oren, snuit, ellebogen en poten.
 • Demodex: Demodex mijten leven in talgklieren en in de haarzakjes. Deze mijt komt bij katten minder regelmatig voor en geeft ook niet in alle gevallen klachten. Katten die aangetast zijn hebben vaak een verdikte huid op snuit, poten en rondom de ogen. De behandeling is vaak langdurig.
 • Otodectes: cynotis Deze mijten leven in de gehoorgang. Een infectie met oormijt is te herkennen aan het feit dat er zwarte oorsmeer in het oor zit. Vaak schudden dieren met hun kop en hebben ze veel jeuk aan de oren.
 • Cheyletiella: De Cheyletiella mijten lijken op huidschilfers. Als een dier last heeft van deze mijten, dan lijkt het of er veel “roos” is. Dieren kunnen last krijgen van jeuk, haaruitval en schilfering.

Vaccinaties

Op de leeftijd van negen weken krijgt het kitten haar eerste vaccinatie (kattenziekte en niesziekte).
Op de leeftijd van 12 weken krijgt het kitten haar tweede vaccinatie, ook wel boostervaccinatie genoemd (eveneens kattenziekte en niesziekte). Daarna moet uw kat jaarlijks gevaccineerd worden. U krijgt hiervoor van ons een oproep.

Pension

Mocht u uw kat naar een pension brengen, vraag dan tijdig naar de regels van het betreffende pension m.b.t. vaccinatie.

Vachtverzorging

Net als bij de hond hebben katten ook vachtverzorging nodig. Er zijn vele verschillende rassen en dus ook verschillende soorten vachten. Hoe moeten we omgaan met deze vachten? Bij elk ras is het belangrijk om minimaal één keer in de week soms zelfs vaker te borstelen. Er zijn verschillende methodes van vachtverzorging. Hieronder vind u een beknopte uitleg over vacht soorten en behandeling ervan. Voor een advies op maat kunt u het beste contact opnemen met een Trimsalon.

Langharige vachten

Rassen zoals: Perzische lang haar, colour point.

Bij langharige katten neemt de vachtverzorging heel veel tijd in beslag. De dikke, weelderige vacht klit erg snel waardoor er vervilting kan ontstaan. Klitten bij een kat kunnen erg pijnlijk worden en kunnen daarom maar beter voorkomen worden. Langharige rassen dienen minimaal twee keer per week tot zelfs dagelijks geborsteld en gekamd te worden. Vooral de vacht op de buik, tussen de poten, onder de staart, en bij de borst en kin verdient extra aandacht. Verder is het aan te raden om de langharige kat vier keer per jaar te laten trimmen bij een trimsalon.

Half langharige vachten

Rassen zoals: Maine Coon, Noorse boskatten, Britse langharen.

Ook bij deze vacht neemt de verzorging veel tijd in beslag. Echter, de ondervacht is bij deze rassen vaak een stuk minder dik maar de dekharen kunnen alsnog erg gaan klitten. Meestal is een wekelijks borstelbeurt voor deze katten voldoende, maar soms is vaker borstelen noodzakelijk. Let vooral goed op bij de buik, benen, staart en borst. In de ruiperiodes in het voor een najaar, is een dagelijkse borstelbeurt aan te raden. Ook kan een bezoek aan de trimsalon verstandig zijn.

Kortharige vacht

Rassen zoals: Europese korthaar, Britse korthaar, burmees, bengaal.

Ook bij rassen met korte haren is het noodzakelijk om te borstelen. Als de kat jong is kan de kortharige kat zijn eigen vacht nog zelf onderhouden. Het is wel aan te raden om al jong te beginnen met borstelen, ook als is het maar heel kort. Zo kunnen ze rustig aan het borstelen wennen en wordt het geen gevecht als het op latere leeftijd nodig is om te borstelen. Het borstelen helpt ook voorkomen dat de kat te veel haren oplikt en hierdoor vervelende haarballen gaat ontwikkelen. Ook heeft het als voordeel dat u minder haren in uw huis zult vinden.

Krulharige vacht

Rassen zoals: Devon Rex.

De vacht van krulharige katten rassen zijn gemakkelijk te verzorgen. De vacht kan met de hand of met een babyborstel in vorm gestreken worden en omdat deze rassen vaak niet of nauwelijks verharen, zult u weinig haren vinden. Bovendien zijn deze rassen naast de naaktkatten populair bij mensen met een allergie voor katten.

Vakantie

Buitenland

Als u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland dan gelden er een aantal wettelijke regels. Zo moet uw kat in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, gechipt zijn en naast de gewone vaccinaties ook tegen rabiës (hondsdolheid) gevaccineerd zijn. Voor een aantal landen gelden specifieke eisen. Hou er rekening mee dat het nodig kan zijn een jaar voor vertrek actie te ondernemen. Via deze link vind u de meest up tot date lijst van invoereisen per land.

Als u uw kat meeneemt naar het buitenland gelden er ook specifieke adviezen ten aanzien van het behandelen tegen parasieten om ook uw kat een veilig verblijf te bieden.

Pension

Mocht u uw kat naar een pension brengen, vraag dan tijdig naar de regels van het betreffende pension m.b.t. vaccinatie.

Verzekering

Er bestaan tegenwoordig meerdere aanbieders van een huisdierverzekering. Deze verzekering kan een uitkomst zijn als u niet in een keer voor hoge kosten wilt komen te staan bij een noodzakelijke medische behandeling. Voor het kiezen van de juiste verzekering adviseren wij u om van te voren goed na te gaan welke verzekering en welk pakket het best bij uw kat en uw situatie past.

Voeding

Kittens mogen vanaf vier weken brokjes bijgevoerd krijgen verdeeld over meerdere porties per dag. Later kan dit naar drie keer per dag (vanaf ca. acht weken). Vanaf ca. een halfjaar is twee porties per dag voldoende. U kunt er ook voor kiezen om voer heel de dag voer beschikbaar te hebben voor de kat. Dit moet wel een afgepaste hoeveelheid zijn. Een kat mag niet onbeperkt eten. Binnenkatten hebben een ander energie behoefte dan buitenkatten. De soort voeding dient afgestemd te worden op de leeftijd van de kitten.

Terug naar Medisch