Let op: in de zomermaanden juli, augustus en september is onze locatie Basiliekpad beperkt geopend. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met onze paraveterinairen.

Konijn

Informatie over konijnen

Hieronder bieden wij u belangrijke informatie omtrent het konijn en zijn verzorging. Deze informatie bestaat grotendeels uit richtlijnen. Omdat elk dier anders is, is het soms noodzakelijk van de richtlijnen af te wijken. Wij adviseren u graag persoonlijk wat voor uw konijn het beste is. Bij vragen of twijfels kunt altijd contact met ons opnemen!

  • Vakantie

Vakantie

Tijdens de vakantie periode is het belangrijk om een goede keuze te maken voor het konijn: blijft deze thuis bij oppas of gaat hij mee op vakantie? Wanneer het konijn thuis blijft, zorg dan tijdig voor een oppas. In de meeste gevallen zijn er wel buren/vrienden die op uw konijn willen passen. Een andere mogelijk is een dierenpension. Reserveer deze tijdig i.v.m. het snel vol zijn van pensions tijdens de vakantie periode. Wanneer het konijn naar een pension gaat moet het konijn de reguliere vaccinaties hebben gehad. Vraag verder goed de voorwaarden van het pension na om verrassingen te voorkomen,

Wanneer het konijn thuis blijft is het verstandig om een aantal dingen op een rijtje te zetten voor de oppas:

  • Telefoonnummer(s) waar u tijdens de vakantie te bereiken bent.
  • Telefoonnummer van uw dierenarts (Dierenkliniek IJsselstein: 030 - 687 45 01, 24 u per dag).
  • Zorg voor voldoende voeding/hooi/stro/zaagsel.
  • Maak duidelijke afspraken over hoeveel en welk voer het konijn krijgt (denk aan welk soorten groenvoer het konijn normaal gesproken gewend is).
  • Evt. paspoort van het konijn voor indien het konijn naar de dierenarts moet tijdens u afwezigheid.

Mee op vakantie in Nederland

Controleer goed of huisdieren toegestaan zijn op uw vakantieadres om vervelende verrassingen te voorkomen. Voor het konijn is het prettig om tijdens de vakantie een eigen vertrouwde plek te hebben. Bij konijnen die binnen gehouden worden is dit bij voorkeur het hok waar het konijn thuis ook in verblijft. Is dit niet mogelijk of woont het konijn normaal buiten in de tuin. Wen het konijn dan thuis tijdig aan het vakantieonderkomen om onnodige stress te vermijden.

Vervoeren

Vervoeren is voor de meeste konijnen een moment van stress. Het advies is om het reizen voor een konijn zo kort als mogelijk te houden. Zorg ervoor dat het konijn in een niet te grote ruimte wordt vervoerd. In de meeste gevallen is een kattenreismand een prima vervoersmiddel. Zorg bij lange reizen voor voldoende water en hooi/voer voor het konijn. De meeste konijnen vinden het prettig als het wat donkerder is tijdens het vervoeren, een handdoek over de reismand is een prima oplossing. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Bij warme zomerdagen zorg er dan voor dat het in de auto niet te warm word. Overweeg evt. om het reizen uit te stellen bij extreem warm weer. Laat het konijn nooit alleen in de auto bij warm weer! Dit kan ernstige gevolgen hebben met mogelijk het overlijden van het konijn als gevolg.

Mee op vakantie naar het buitenland

Controleer goed of huisdieren toegestaan zijn op uw vakantieadres.

Voor het konijn is het prettig om tijdens de vakantie een eigen vertrouwde plek te hebben. Bij konijnen die binnen gehouden worden is dit bij voorkeur het hok waar het konijn thuis ook in verblijft. Is dit niet mogelijk of woont het konijn normaal buiten in de tuin. Wen het konijn dan thuis al tijdig aan het vakantie onderkomen om stress te vermijden.

Wanneer het konijn mee gaat naar het buitenland moet het gechipt zijn, in bezit zijn van een Europees paspoort en de reguliere vaccinaties gehad hebben. In sommige landen is een rabiësvaccinatie verplicht.

In de meeste EU landen is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voldoende om met het konijn te reizen. Wij adviseren om altijd tijdig voor vertrek de invoer eisen van het vakantieland te controleren. Deze zijn o.a. te vinden op www.licg.nl of bij de ambassade van het betreffende land.

Terug naar Medisch